Aanmelden

Als je weet dat je zwanger bent is het fijn dat je snel een afspraak maakt bij ons. Het eerste intake gesprek bij ons op de praktijk vindt plaats tussen de 8 en 9 weken zwangerschap. Je kunt ons bereiken tijdens het telefonisch spreekuur: iedere maandag, woensdag en vrijdag van 08:30 tot 12:30 uur op telefoonnummer (0543) 47 65 55.

Heb je vragen die niet dringend zijn, gebruik dan hiervoor het online informatieformulier. Binnen 2 dagen zullen wij je mail beantwoorden.

Kijk nadat je hebt gezien dat de zwangerschapstest positief is op: www.moedersvoormoeders.nl. Door mee te doen kunnen er veel vrouwen geholpen worden.

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Meld je dan aan via dit telefoonnummer
tijdens ons telefonisch spreekuur.

Intake gesprek

Tijdens het eerste gesprek (ca. 60 min.) willen we graag het een en ander weten over je gezondheid, eerdere ziektes of operaties. Ook wordt gevraagd naar erfelijke aandoeningen of aangeboren afwijkingen in jouw familie of die van je partner, zoals syndroom van Down, open ruggetje, hartafwijkingen, suikerziekte etc. We zullen ook de opties van prenatale screening bespreken (NIPT, 13 en 20 weken echo). Het is handig als jij en je partner je hierover al hebben ingelezen. Soms wordt er ook alvast bloed geprikt en atuurlijk komen eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen aan bod. Er wordt tijdens de eerste controle geen termijnecho gemaakt. Dit gebeurt op een ander tijdstip.

Echo

De termijnecho vindt bij voorkeur tussen de 10 en 12 weken zwangerschap plaats. Dit is om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo wordt gemaakt door Verloskundig Centrum Achterhoek EVA.

Als je eerder een echo wil, kan dit vanaf 7 weken. Dit noemen we een vroege echo, waarbij de echoscopist kijkt of er een hartje klopt en of het op de juiste plek in je baarmoeder zit.

Bij beide echo’s is het belangrijk een volle blaas te hebben. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Het maken van een afspraak bij EVA kan op 2 manieren:

  • Je vult het aanmeldformulier in op de website: www.vca-eva.nl/aanmelden-echoscopie en de assistente zal je binnen 2 werkdagen terugbellen voor het maken van de afspraak.

  • Je meldt je telefonisch aan via: 0543-520820 (maandag t/m vrijdag 08:30-13:00).

EVA heeft twee locaties, in Doetinchem en Winterswijk. Het adres kan je vinden via www.vca-eva.nl

Naast de termijnecho zijn er nog twee medische echo’s waar je voor kan kiezen: de 13- en de 20-weken echo.

Rond de 20 weken kan de 20-weken echo worden gemaakt, ook wel SEO, structureel echoscopisch onderzoek, genoemd. Bij deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van een kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Vanaf 1 september 2021 kan je ook kiezen voor de 13-weken echo, het eerste trimester SEO. Dit is een aanvulling op de 20-weken echo en kan gemaakt worden tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken naar (ernstige) lichamelijke afwijkingen bij het kind.

Tijdens de intake komen we uitgebreid terug op de keuze voor de echo’s. Voor meer informatie kan je vast een kijkje nemen op www.pns.nl.

VCA EVA

Controles

In je zwangerschap kom je in totaal ongeveer 12 keer bij ons op controle, tot 26 weken om de 4 weken, tot 30 weken om de 3 weken, tot 36 weken om de 2 weken en daarna zien we je iedere week tot je bevallen bent.

Een intake gesprek duurt 60 minuten. De vervolg controles duren ongeveer 15 minunten. We beoordelen de groei van je buik en baby en controleren je bloeddruk. En natuurlijk geven we informatie en zullen we al je vragen beantwoorden!

Kraamzorg
Het is belangrijk om kraamzorg te regelen. Je krijgt van ons informatie over de diverse kraamcentra in de Achterhoek. Bij voorkeur dien je je aan te melden voor de 17e week. Dit kun je ook via je zorgverzekeraar regelen.

Erkennen
Wanneer je niet getrouwd bent, kan je de baby laten erkennen door je partner. Het is verstandig om dit voor 26 weken zwangerschapsduur te regelen. Je moet hiervoor samen naar de Burgelijke Stand van het gemeentehuis. Neem een legitimatiebewijs mee.

Miskraam

* In onderstaande tekst wordt voornamelijk het woord ‘vruchtje’ gebruikt. We weten dat er verschillend naar een miskraam gekeken kan worden. De één ziet het als verlies van een ‘vruchtje/embryo/weefsel’, voor de ander voelt het als verlies van een kindje. We vragen je daarom om onderstaande tekst zelf te interpreteren zoals jij dat fijn vindt.

Als het vruchtje in je buik niet (meer) leeft, heeft dit nieuws vaak even tijd nodig om te bezinken. Je voelt van alles, en tegelijkertijd komen er ook allemaal vragen op. Deze tekst geeft informatie over een vroege miskraam zodat je weet wat je kunt verwachten.

Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste drie maanden. De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur zoekt een oplossing. Het groeit niet verder en het lichaam stoot het zwangerschapsweefsel af. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of medicijnen. Helaas gebeurt het, zonder dat je daar iets aan kunt veranderen.

Hoe een miskraam verloopt en hoe dit ervaren wordt, is voor iedereen anders. Echter, bij vrijwel iedereen is er op het moment zelf sprake van bloedverlies, buikpijn en het verlies van weefsel en/of het vruchtje. Na afloop kun je tijd nodig hebben voor herstel, vaak emotioneel maar ook lichamelijk.

Tip: Wat is handig om in huis te hebben: maandverband (geen tampons), pijnstilling (zoals paracetamol) en ons telefoonnummer voor vragen of zorgen.

Bij de meeste miskramen hebben vrouwen buikpijn en bloedverlies. De buikpijn kan verschillen van weinig tot het gevoel van een ‘mini-bevalling’. Het is pijn die komt en gaat. Als pijnstilling mag je paracetamol of ibuprofen nemen, warmte helpt ook (douche/kruik). Het bloedverlies neemt toe naarmate het vruchtje geboren gaat worden en neemt daarna weer af. Een aantal uren als een ruime menstruatie (groot maandverband per uur), met daarbij stolsels is normaal. Heb je zorgen over de hoeveelheid bloedverlies of pijn? Neem dan altijd contact met ons op!

Of het vruchtje dat geboren wordt herkenbaar is, is onder andere afhankelijk van hoe ver de zwangerschap was toen de ontwikkeling stopte. Vanaf 8/9 weken kan het al herkenbaar zijn als een mini-mensje, zo groot als een vingertopje. Het opvangen en zien van het kindje kan helpen om afscheid te nemen en het verlies een plek te geven.

Tip: voorkom dat het kindje per ongeluk in de wc valt, door een vergiet of zeef in de wc te hangen bij het plassen.
Tip: om het kindje op een goede manier te kunnen zien, kun je het in een bakje met koud water leggen. Zo ontvouwt het zich weer naar de vorm (en kleur) die het had in je baarmoeder. Voor meer informatie zie www.watermethode.nl.

Meestal stopt het bloedverlies binnen 2 weken. De krampen nemen eerder af. Is dit niet het geval en blijf je ruim bloedverlies houden, of krampen, neem dan contact met ons op. Zowel fysiek als emotioneel is er tijd nodig voor herstel. Hormonen spelen hierbij een rol. Luister naar je lijf en bouw fysieke inspanning op. Veel vrouwen (en mannen) gaan door een rouwproces heen na een miskraam. Geef jezelf hier de tijd voor en praat erover.

Ik heb een miskraam, wat nu?
Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Afwachten op een natuurlijk beloop
  • Behandeling met medicatie (via de gynaecoloog)
  • Ingreep in het ziekenhuis (curettage, via de gynaecoloog)

Afwachten
Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt – dat wordt gecontroleerd met echo(‘s) – kun je ervoor kiezen om te wachten tot dat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.

Behandeling met medicatie
Bij een behandeling met medicatie krijg je van de gynaecoloog tabletten. Deze kun je zelf inbrengen in je vagina waarna je afwacht of het werkt. Als de medicatie aanslaat, komt de miskraam meestal na 1-2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan meestal ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. Deze medicatie werkt bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten of de medicatie herhalen. En anders is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog een mogelijkheid.

Ingreep in het ziekenhuis (curettage)
Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje of slangetje. Deze ingreep duurt ongeveer 10-15 minuten. Je krijgt een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.

Wanneer bellen?

  • Als je zwanger bent en bloedverlies hebt
  • Bij hevig bloedverlies, meer dan een menstruatie
  • Bij koorts (temperatuur boven 38 graden)
  • Bij vragen, twijfels of onzekerheid

Als je een miskraam hebt gehad, dan is de kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter.

Een nieuwe zwangerschap
Of en wanneer je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, kan je alleen zelf bepalen (met je partner). Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Voor sommige vrouwen is het fijn om snel zwanger te worden en helpt dit bij de verwerking van het verlies. Voor anderen is het belangrijk om juist eerst het verlies een plek te geven en weer rust te voelen in hun lijf en hoofd, voordat zij een nieuwe zwangerschap aan durven. In een nieuwe zwangerschap neem je altijd deze ervaring mee, waardoor je minder onbevangen en soms zelfs heel gespannen kunt zijn. Samen zullen we bespreken wat jij nodig hebt om vertrouwen te krijgen in de nieuwe zwangerschap.

Gezond zwanger worden
Wil je graag weer zwanger worden? Dan is een goede start van de nieuwe zwangerschap erg belangrijk. Als jij en je partner gezond leven in de periode dat je zwanger wordt, is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Slik foliumzuur, eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig. Overgewicht, roken, alcohol- en drugsgebruik zijn risicofactoren voor een miskraam.

Bronnen: deverloskundige.nl, steunpuntnova.nl, ‘Begeleiding van vrouwen met een miskraam, Miriam van Kreij’

Adviezen

Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een document waarin je wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is tegelijkertijd een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Het is bedoeld om je verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. In principe zal 1 van ons drieën de geboorte van jullie kind begeleiden. Voor sommigen kan het prettig zijn hier iets over op papier te zetten en te bespreken met ons. Om dit gemakkelijker te maken kun je eventueel gebruik maken van een geboorteplan.

Op deze link kun je een checklist invullen om online een geboorteplan te maken. Bij elk onderwerp kun je één of meerdere antwoorden aanvinken. Vink alleen die vragen aan, die voor jou echt belangrijk zijn. Gebruik de lege invulvelden voor specifieke wensen of om iets te verduidelijken. Na het invullen kun je het geboorteplan uitprinten.

Wanneer je het geboorteplan meeneemt naar de afspraak waarin we de bevalling gaan bespreken, dat is rond de 36 weken zwangerschap, dan zullen we het doornemen, en samen bepalen of je wensen haalbaar zijn. Natuurlijk zullen wij zoveel mogelijk rekening te houden met je wensen. Maar er kunnen altijd speciale omstandigheden zijn waarop wij zullen uitleggen dat het dan onze voorkeur heeft om van een gedeelte van het geboorteplan af te wijken.

Zwangerschapcursussen

Er zijn een heleboel cursussen die je in de zwangerschap kan volgen ter voorbereiding op de geboorte. Sommigen zijn gericht op het sporten en fit blijven in de zwangerschap, anderen zijn bedoeld om te (leren) ontspannen en ademen. Bij iedere cursus wordt vaak ook informatie gegeven over de geboorte zelf, bij de een uitgebreider dan de ander. Een zwangerschapscursus wordt geadviseerd zodat je tijdens de zwangerschap een bewust moment creëert waarbij je aandacht hebt voor je baby en zwangerschap en je je kan voorbereiden op de geboorte. Hieronder een selectie van het aanbod in de regio.

Gericht op ontspanning:



Gericht op fysieke activiteit:



Andere interessante cursussen voor tijdens de zwangerschap of daarna: